Stibelægning med plantebaseret bindemiddel binder Monumentområdet i Jelling sammen

Dansk Overfladebelægning har udlagt belægning på den sti, som fører gennem det historierige Monumentområde i Kongernes Jelling. Materialerne er nøje udvalgt til formålet og omgivelserne, og undervejs blev brugerne taget med på råd.

Få byer emmer lige så meget af danmarkshistorie som Jelling, hvor Harald Blåtands, Thyra og Gorm den Gamles graverede runesten hvert år tiltrækker turister fra nær og fjern. Sammen med to store gravhøje, en kirke, en palisade og verdens største skibssætning er runestenene, der er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, en vigtig del af Monumentområdet, der blev fuldendt i 2024 med støtte fra A.P. Møller Fonden.

”Det er ikke hver dag, vi arbejder i så historiske rammer,” fortæller salgschef i DOB, Charlotte Nyeng. For Vejle Kommune har DOB udlagt overfladebelægning på den offentlige sti, der fører folk forbi områdets vigtige kulturarv. ”I sådan en proces er der naturligvis mange hensyn at tage. Til omgivelserne, til funktionaliteten og til miljøet,” forklarer hun.

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse

Æstetisk harmoni og slidstærk beskyttelse

En overfladebelægning består af et bindemiddel og et til to lag stenmateriale, der kan udlægges på såvel eksisterende asfalt som velafrettet stabilgrus. Stenene fås i forskellige farver og fraktioner, som også kan kombineres for at skabe en naturlig æstetik og harmoni med de omgivelser, stierne indgår i. Overfladebelægningen er her i projektet udlagt på velafrettet stabilgrus.

”Til projektet her valgte man majssten sammen med vores plantebaserede bindemiddel, Vegecol. Modsat andre bindemidler er Vegecol transparent og lader stenenes farver stå frem. Fordi det er baseret på planter, har det en mindre CO2-udledning end traditionelt anvendt bindemiddel til overfladebelægning,” påpeger Charlotte Nyeng.

Hun fortæller desuden, hvordan DOB’s slidstærke belægninger forsegler overfladen, så den ikke støver på tørre sommerdage og samtidig er beskyttet mod huller og andre skader, eksempelvis efter kraftige regnskyl. Derfor kræver stier med overfladebelægning også mindre vedligehold.

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse

Brugerne var med til at vælge

I forbindelse med valget af belægning inddrog Vejle Kommune både borgere, turister og byens erhvervsdrivende. På en del af stien udlagde DOB prøvefelter med forskellige typer af belægning, hvor brugerne kunne danne sig et indtryk af den enkelte belægningstype og dens funktionalitet.

“Stien, der i øvrigt er en del af Hærvejen, bliver brugt af både cyklister, kørestolsbrugere og fodgængere med barnevogne og rollatorer, og det stiller forskellige krav til underlaget. Der kom rigtig meget god feedback, og valget faldt altså på den flotte, faste belægning, vi ser i dag, hvor stenene er låst i bindemidlet,” forklarer Charlotte Nyeng.

Anvendte materialer

streamline-icon-phone-circle@48x48
Vil du vide mere om overfladebelægning?

Vi sidder klar til at svare på dine spørgsmål eller rådgive dig om den rette løsning til dit projekt.